Βάζει πλώρη για νέα διάκριση η διεπιστημονική ομάδα iGEM 2020 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Έχει απαγορευτεί κάθε πείραμα που αφορά τον κορωνοϊό»
Είχε κερδίσει πέρυσι παγκόσμια διάκριση για τέστ διάγνωσης φυματίωσης

Πέρυσι κατάφερε να διαπρέψει στον παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βοστώνη παρουσιάζοντας ένα τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης. Φέτος, η διεπιστημονική ομάδα iGEM2020 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει ήδη το επόμενο project της, το οποίο και θα παρουσιάσει διαδικτυακά πλέον, στο τέλος του Οκτώβρη στην παγκόσμια κοινότητα. Ο κ. Αντώνης Γρηγοριάδης, project leader της iGEM Thessaly 2020 μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας του τοπικού Ιδρύματος.
Η διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2019 συμμετείχε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας, iGEM, στη Βοστόνη της Αμερικής. Κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο, στο διαγνωστικό τομέα με ένα τεστ έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης της φυματίωσης, ενώ ήταν υποψήφια για ακόμη 3 βραβεία.
Φέτος, η η iGEM Thessaly 2020 είναι ανανεωμένη, με νέα πρόσωπα και νέα ιδέα, η οποία μένει ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την κατάθεση της ιδέας στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition. Δώδεκα νέοι και επίδοξοι φοιτητές από το χώρο της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να συμβάλλουν και να κατακτήσουν τον κόσμο της Συνθετικής Βιολογίας. Στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει νέους φοιτητές να αντιμετωπίσουν προκλήσεις της σύγχρονης εποχής μέσω της Συνθετικής Βιολογίας. Η νεοσύστατη ομάδα καλείται να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι επιτυχίας που χάραξε η προηγούμενη και να συνεχίσει αυτό το φιλόδοξο έργο.

Τι είναι ο iGEM;

Ο iGEM (international Genetically Engineered Machine), είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός  ο οποίος προωθεί την έρευνα και την πρόοδο της επιστήμης μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, το διεπιστημονικό κλάδο που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική και ως στόχο έχει την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστόνη υπό τη διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού iGEM Foundation, εμπλέκοντας ετησίως περισσότερους από 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο που ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ερευνητικές του εργασίες. 
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η ομάδα iGEM 2020 έχει βάλει πιο υψηλά τους στόχους και όλα τα μέλη της εργάζονται ήδη πάνω στη νέα ιδέα, που τα αποτελέσματά της, είναι εμφανή και θετικά.
«Η ομάδα του 2020 απαρτίζεται από 13 άτομα και προέρχονται από τη Γεωπονία, από το Τμήμα Βιοχημείας, όπου κάνουν και τα πειράματα, από το Τμήμα Κτηνιατρικής, ενώ έχουμε και παιδιά που δουλεύουν πάνω στην προώθηση της ιδέας, έχουμε οικονομολόγους αλλά και από το Τμήμα Πληροφορικής», σημείωσε ο επικεφαλής της ομάδας.

«Έχει απαγορευτεί κάθε πείραμα που αφορά τον νέο ιό»

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον από πολλούς ερευνητές για κάποιου είδους έρευνα για τον κορωνοϊό, στον διαγωνισμό έχει απαγορευτεί κάθε πείραμα που αφορά τον νέο ιό, εξαιτίας της μεγάλης επικινδυνότητας στη μετάδοσή του. Και μπορεί το «μυστικό» εγχείρημα της iGEM 2020 να αποκαλυφθεί μόλις 15 ημέρες πριν την έναρξη του διαγωνισμού, ωστόσο τα επιτεύγματά της είναι άξια ήδη για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον χρηματοδοτών. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, εξαιτίας της παρούσης κατάστασης με τον κορωνοϊό έχουν αναβληθεί όλες οι δράσεις της ομάδας για την προώθησή της κι αυτό επηρεάζει τη χρηματοδότηση. Όσοι όμως ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να επικοινωνήσουν στα social media της ή στην ιστοσελίδα της http://igem-thessaly.uth.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.